Problémák és megoldások - Hakko Magyarország

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Problémák és megoldások

Támogatás

Problémák és megoldásaik az ólommentes kézi forrasztás használatakor

Amikor ólommentes forrasztófémekkel forrasztunk, a forrasztófém olvadáspontja 20-45 C fokkal magasabb. Ezért úgy vélik, hogy a forrasztócsúcs hőmérsékletét is növelni kell az olvadáspontban bekövetkező emelkedés szerint. Ennek ellenére, figyelembe véve a forrasztani kívánt elem hő ellenállását és a biztonságot a forrasztás során, a forrasztócsúcs hőmérsékletét 350-360 C fokra szükséges beállítani, amely ugyanannyi, mint a hagyományos ólomtartalmú forrasztófémek esetén. Tehát, olyan módszert kell alkalmazni, amely minimalizálja a forrasztócsúcs hőmérsékletének csökkenését a forrasztás során.

Használj olyan forrasztópákát, amelynek kitűnő a hő visszanyerési képessége.
Használj olyan forrasztópákát, amelynek nagy a hő kapacitása.
Használj olyan forrasztócsúcsot, amelynek illeszkedik az alakja a forrasztási ponthoz.
  A kép olyan forrasztóállomást mutat, amely magába foglal egy fűtőbetétet, egy szenzort és egy forrasztócsúcsot. Nagyobb hő visszanyerési képessége van, mint a hagyományos forrasztópákáknak. Hogy összehasonlíthassuk a hő visszanyerési képességét más hagyományos forrasztópákáéval, egy érzékelőt erősítettünk a kettes képen látható forrasztónyák egyes, négyes és hetes forrasztási pontjaihoz. Aztán a hét pontot sikeresen megforrasztottuk 3 másodperces szünetekkel, és a forrasztási pontok és forrasztócsúcs hőmérsékletének változásait megmértük. Az eredményeket az 1. táblázat mutatja. Ahogyan azt az 1. táblázatban is látni lehet, az „FM-2027”-nek a legmagasabb a hőmérséklete a forrasztási pontban, és ez egyenletes marad még folyamatos forrasztás esetén is. Másrészt a „907”-es hőmérséklet csökkenése a „908”-ashoz képest jelentős. Ez azt jelenti, hogy a „908”-as csúcsnak nagyobb a hő kapacitása, mint a „907”-esnek. A forrasztási pont hőmérséklete természetesen változik a munkadarab mérete és hő kapacitása szerint. Néhány munkadarabot megfelelően meg lehet forrasztani még a „907”-essel is, ha a hőmérséklet csökkenése a forrasztási pontban kicsi.

Az optimális forrasztócsúcs alak kiválasztása

A kézi forrasztásnál fontos a legmegfelelőbb forrasztócsúcs kiválasztása. Lehetséges minimalizálni a csúcs hőmérsékletének csökkenését a forrasztás során, ha a lehető legvastagabb csúcsalakot választjuk, hogy nagyobb legyen a hő kapacitás. Mivel mikro forrasztás során gyakran használnak finom rádiuszú forrasztócsúcsot, különösen nagy figyelmet kell fordítani a csúcs alakjának a kiválasztására. A hármas képen látható két fajta forrasztócsúcsnak ugyanolyan alakú az első éle, de a B típus vastagszik a törzs felé haladva. Ezért a B típusnak nagyobb a hő kapacitása és jobb a hővezetése, és a csúcs hőmérsékletének csökkenése kicsi a forrasztás során, ahogyan az a 2. táblázatban is látható. Továbbá a 2. táblázat mutatja, hogy a forrasztási pont hőmérséklete kb. 50 C fokkal magasabb a B típus esetén, mint az A típusnál, bár mindkét csúcsot azonos hőmérsékletre állították. Az A típusú forrasztócsúcsoknál a hő kapacitás kicsi és a hővezetés alacsony, mert a réztartalom kicsi.
Az alábbi forrasztócsúcs az FM-202-es és 203as forrasztóállomáshoz fejlesztették ki. A lényege abban
áll,hogy minden egyes forrasztócsúcs kódolva van, mint ahogy azt láthatjuk. A kódolás azért fontos,
hogy minden hegy típust felismerjen az állomás, így minden hegy hőfokát betudjuk a meghatározott
hőértékre állítani és az állomás felismeri a hegy típusát. Nem kell minden egyes hegy típusnál
kalibrálnunk az állomást, megmérnünk a forrasztócsúcs hőmérsékletét ahhoz, hogy azonos
hőmérsékletű legyen minden hegy fajta.


 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz